Anbefalte reisemål

Utforsk stedene i Femund Engerdal. Det er mange forskjellige overnattingssteder, spisesteder, nasjonalparker og aktiviteter klare for deg å oppleve.


Besøk turistkontoret
Universell utforming

Friluftsliv for alle

I Engerdal tilrettelegges naturen og friluftslivet for alle. Målet er at alle, uansett funksjonsevne, skal få oppleve naturen.

Dette kan være småbarnsfamilier med og uten barnevogn, rullestolbrukere, blinde og svaksynte. På kartet nedenfor ser du hvor de ulike anleggene ligger på destinasjonen. Hos oss kan du fiske, vandre/rulle, drive med vannaktiviteter, gå langrenn, kjøre snøscooter eller få hesteskyss.

Vi har tilrettelagt og opparbeidet universelt utformede fiskeplasser, tur­veger, leirplasser, rasteplasser, attraksjoner og nasjonalparker. Vi håper du finner noe som passer for deg.

Universell utforming_Femund Engerdal

Langodden

Dette er en perle av en plass og brukes som utfluktssted både på dagsturer og overnattingsturer. Her er det kommet på plass en universelt utformet lavvo, bålpanne og mobi-matte ned til sjøen, og stien dit stiller kravene for universell utforming både når det gjelder underlag og bredde. Du finner også universelt utformet utedo og benker der. Turen er tilknyttet en turveg på ca 2 km som også stiller kravene til universell utforming. Her kan man gå og trille i vakker natur på sommeren eller gå på ski/pigge i rekordtidlige skiløyper på vinterstid. Utgangspunktet for dette anlegget er Johnsgård Turistsenter, men stedet kan brukes av alle. Johnsgård Turistsenter tilbyr også overnatting, tilgjengelig for alle.

Gutulia-Universellutforming_Femund-Engerdal

Gutulia

Gutulia Nasjonalpark og Gutulisetra er nå tilgjengelig for alle. Det går båt inn fra brygga ved parkeringen. Båten tar deg over Gutulisjøen og inn til Gutulisetra. Der er det kloppet en turveg fra brygga og opp til seterstua. I sommermånedene kan du kjøpe deg vafler og kaffe her. Det er også tilgang til en utedo og rastebenker. 

Universell Utforming-Blokkodden_FemundEngerdal

Blokkodden

Blokkodden villmarksmuseum er et utendørs, kulturhistorisk museum med bygninger og gjenstander fra sørsamisk kultur, skogsarbeid, jordbruk, jakt og fiske. Museet ligger på et friluftsområde ved riksvei 26 på Drevsjø, og gir et innblikk i hvordan menneskene har levd i Femundsmarka. Her kan du oppleve hvordan folk har bodd, arbeidet og levd siden den første bosettingen i området fra 1600-tallet og frem til i dag. Blant kulturminnene på området er et titalls store kølmilebotner, som antas å være fra midten av 1700-tallet. Dette er også et populært turområde. En eventyrpark er under opparbeidelse på Blokkodden, bak infohuset. Museet ble i 1986 nominert som norsk kandidat til Europarådets museumspris.  Museet er universelt utformet med turveger, infotavler, fiskeplasser, rastebenker, utedoer, lavvo og gapahuk.

Glen -Universell utforming

Glen

Jyltingsmarka er et området som går for å være “mini Femundsmarka” og et eldorado for padlere og fiskere. Ved Glen er det nå en universelt utformet leirplass med båtslipp, brygge, gapahuk, bålplass, benker, fiskeplass og utedo. På brygga står en personheis til fritt bruk for å komme seg i og ut av båt/kano. Glen er et godt utgangspunkt for å komme til flere sjøer i samme område uten å måtte forlate båten eller kanoen. Man kommer, slik det er i dag, også til Halvorsjøen fra Glen. Mulighetene for å utvide dette til flere sjøer skal undersøkes. 

Universell utforming på Femundselva, Femund Engerdal

Femundselva

Femundselva Leirplass ligger ved fine fiskeelva Femundsleva på Sølenstua. Femundelva renner fra Femund til Trysil. Her finner du gapahuk, bålplass og benker. For å komme hit må du svinge av veien ved Fv 217 ved Fjellheimen Leirskole og følge veien ned til Elva. Leirplassen finner du 1.5 km nordover langs elva.

Roafallene-Universell utforming_Femund Engerdal

Røafallene

Ved grensa mot Trysil kaster Røa seg ned mot Engeren i viltre stryk og totalt fem fosser med frie fall på 3-18 meter. Fossene heter Kvennfallet, Storfallet, Styggfallet, Kløftfallet og Gittostfallet. Det fallet som vegen fører til er Storfallet. Lenger nede er Kvennfallet. Videre oppover er Styggfallet, Kløftfallet og Gittosfallet. Ved Kvennfallet var det kvern i gamle dager. Lundgården i Hylleråsen hadde slåttonn helt utpå kanten ved Storfallet fram til 1920. Det øvre utsiktspunktet er universelt utformet, men det er litt stigning fra parkeringen til utkikkspunktet (ca. 50 meter). Universelt utformet utedo og rastebenker finner du her, og det er skiltet ankomst fra riksveg 26 i Hylleråsen.

TurstiElga-UniversellUtforming_FemundEngerdal

Tursti Elgå

Turstien starter ved Elgå Kirke og strekker seg 2 km utover langs Femundlandet. Turstien har kvilebenker med 150 meters mellomrom langs stien. Stien ligger i vakre omgivelser på Femundens bredd. Her finnes det 2 toaletter, som er tilpasset rullestol. Stien har ingen hindringer, eller bratte bakker. Ved stiens ende, ved utløpet av Elgåa, er det satt opp en trelavvo med benker og en vedovn, som står til fri benyttelse. Det er også to bålplasser, en midtveis på stien og en ved lavvoen. Dette er ypperlig for småbarnsfamilier og andre som vil ut å gå i flotte omgivelser.

Sorkodden-Universell Utforming_ FemundEngerdal

Sorkodden

Sorkodden er en odde i Femund, beliggende i ei lita grend på østsiden av sjøen som heter Sorken. Fra sorkodden har du en fantastisk utsikt til Femunden, norges nest største naturlige innsjø, og fjellene rundt. Et flott turmål i et område med mye kulturhistorie. Sorkodden er et anlegg vi har fått finansiering til. Det er en turveg med kulturinnslag, leirplass med gapahuk, rastebenker, bålplass og utedo. Turvegen har utgangspunkt på Vestre Sorken Feriegård, men er åpen for alle. På feriegården kan du også få litt omvisning på det gamle gårdstunet eller besøke gårdsmuseet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pioner Multi

Pioner Multi er en båt med en nedfellbar baugport som gjør at den lett kan legge til land, uansett vannstand eller landskap. Denne baugporten gjør også at man kan trille eller gå rett innpå båten uten høye kanter og kliving. Med en multi mat ombord så har du plutselig et bredt spekter av turmål rundt sjøen. En multi mat er en matte som rulles fra båten og ut i landskapet og som gjør at man får et godt bærende underlag uansett om det i utgangspunktet er steiner, sand eller skogbunn. 

FjellheimenLeirskole-Universellutforming_Femund-Engerdal

Fjellheimen Leirskole

Friluftsliv for alle med utviklingshemming. Uansett årstid tilpasser vi alltid turer og aktiviteter til vær, føre og elevenes ønsker og funksjonsnivå. Fjellheimen Leirskole eies av Engerdal kommune og drives med tilskudd fra staten. Et opphold varer fra mandag til fredag. Vi kan ta imot opptil 30 personer per leirskoleuke. Fjellheimen Leirskole har en stabil personalgruppe med lang erfaring og solid kompetanse på ulike områder innen undervisning i friluftsliv, hester, smådyr, kosthold og dietter.

Universell utforming i Femund Engerdal

I Femund Engerdal er naturen og friluftslivet tilgjengelig for alle, uansett alder eller eventuell funksjonshemming.

Universelt tilpasset overnatting

I Femund Engerdal har vi flere overnattingssteder som er universelt utfomet. Du kan velge tilpassede hytter hos Johnsgård Turistsenter og Sølenstua camping eller hytter, hotellrom eller leiligheter på Femundtunet.
Ta gjerne turen innom Turistkontoret i Engerdal sentrum for en trivelig prat, gode turtips og mer informasjon om Femund Engerdal.
Skip to content