Anbefalte reisemål

Utforsk stedene i Femund Engerdal. Det er mange forskjellige overnattingssteder, spisesteder, nasjonalparker og aktiviteter klare for deg å oppleve.


Besøk turistkontoret
Bærekraft
Bærekraft
Bærekraft
Previous slide
Next slide

Hjertesak – Ivareta naturen

Ivareta naturen er premissgiver for Femund Engerdals omdømme, reiselivsproduktet og attraksjon, kulturen vår og spiskammerset vårt, hyttebygging, bolyst og arbeidsplasser. 

Vi må sikre at naturen både ivaretas godt, tilrettelegges godt og forvaltes gjennom å tas i bruk. Naturen gir rike opplevelser og minner for alle som besøker oss. Vi har ivaretatt naturen gjennom praktisk og faktisk bruk i generasjoner. Det skal vi fortsette med for alltid. 

Å ivareta kan bety vern og forvaltning, men i Femund Engerdal betyr det veldig mye mer. Kultur, tradisjon, kunnskap, stolthet. Det handler om å høste, men også drive næring og tilrettelegge for naturbaserte opplevelser. 

Det å føle seg i ett med naturen og kjenne på den totale stillheten setter vi høyt. Det er da vi kjenner at vi virkelig lever.
Mange generasjoner med villmarksliv har ført til at vi sitter på mye kunnskap og erfaring når det kommer til å leve i og for naturen.
Her skilter vi ingen turer i områder som er sårbart for dyreliv eller reindrift.

Hovedområder

Femund Engerdal er en autentisk, eventyrlig og jordnær plass som vi aldri blir lei av å utforske. Alle bedrifter og organisasjoner her er ildsjeler på mange måter.

Mat

Handler om bærekraftig matproduksjon der produksjonen er bra for klima og miljø, naturen og mennesket. Det handler også om sunn og trygg mat, plantebasert mat, økologisk mat, lokal mat og reduksjon av matavfall. 

Mangfold

Handler om retten til møte andre mennesker som den man er, uten å møte diskriminering. Det handler om å verdsette ulikheter, inkludere og tolerere det som er annerledes. Temaer innenfor mangfold er: Flerkulturelt mangfold, kjønns- og seksualitetsmangfold, funksjonsmangfold og interseksjonalitet. 

Kultur

Kultur påvirker flere samfunnsområder som skaper verdi og samhold. Det kan være i form av kunnskap, skape rom for felleskap, opprette kanaler for å uttrykke og motta følelser, kreativ tenking og innovasjon. F.eks. musikk er vist å gi god helse. Kultur handler også om å ta vare på lokal kultur og historie, og formidle dette videre. 

Vi tar det på alvor

Merket for bærekraftig reisemål

Engerdal var det 9. reisemålet i Norge som fikk Merket for bærekraftig reisemål i 2017. Siden den gang har vi blitt remerket en gang.  Ordningen med Merket for bærekraftig reisemål er for reisemål som ønsker å jobbe langsiktig med bærekraftig utvikling.

Engerdal ble remerket i 2020 og jobber kontinuerlig med tiltak innenfor klima og miljø, sosialt ansvar og økonomisk levedyktighet. I 2023 skal Engerdal igjen remerkes som bærekraftig reisemål. Dette er en omfattende jobb, hvor man må svare på 100 indikatorer for å få tildelt merket for tre nye år.

Bærekraftmerkede reisemål finnes nå over hele Norge. Les mer om merket for bærekraftig reisemål på Visit Norway.

– Det merkes at Engerdal har jobbet med bærekraftig reisemålsutvikling over tid. Eksemplene og tiltakene har gradvis blitt både flere og bedre. Det mest markante tiltaket i 2020 er nok lanseringen av ny reiselivsstrategi, hvor bærekraftig utvikling er fullt integrert og et solid fundament i utvikling av Engerdal  som reisemål. 

Miljøfyrtårn

I Engerdal er det i dag 11 bedrifter som har sertifikatet Miljøfyrtårn.

Se hvilke og hva dette innebærer. Miljøfyrtårn er Norges mest brukte sertifikat for virksomheter som vil dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar. 

Det er også den første ordningen som er anerkjent av EU det er et bevis på at ordningen holder høy miljøstandard og kvalitet.

Virksomheter som blir Miljøfyrtårnsertifisert fyller ut sin årlige miljørapport. De oppfyller krav til arbeidsmiljø, miljøvennlige innkjøp, avfallshåndtering, energisparing og transportplanlegging.

De utnytter ressursene godt, forurenser lite og setter et mindre økologisk fotavtrykk enn andre i samme bransje.

I Engerdal er det per dags dato 11 Miljøfyrtårns-bedrifter, og flere er på vei. Dette er bedrifter fra flere ulike bransjer. 

Her kan du gjøre innkjøp med god samvittighet for at virksomheten arbeider seriøst med å redusere sin påvirkning på det ytre miljøet.

logo_miljøfyrtårn_NOwp-wp-content_uploa ds_2017_06_Miljfyrtarn-norsk-farger
Miljøfyrtårn i Engerdal
  1. Fjellheimen Leirskole

  2. Johnsgård Turistsenter

  3. Sparebank 1 Østlandet

  4. Destinasjon Femund Engerdal

  5. Abakus

  6. Gjermundstannlegene
  7. Trysil Vask og rens.

  8. Engerdal barn og ungdomsskole

  9. Fagmøbler Trysil
  10. Opsis
  11. Spire kommunikasjon

Klimaendringer

Hvordan har klimaendringene påvirket Engerdal i år 2100?

Se grafikk på nrk.no 

Innbyggerundersøkelse 2023.

Som en del av vårt arbeid med bærekraftig reisemål, så hører det med at vi hvert 3. år gjennomføre en innbyggerundersøkelse. Vi er glade for å ha dere på lag. Det er svært gledelig at 89% av de som har svart på undersøkelsen har en positiv holdning til reiseliv.

Gjennom innbyggerundersøkelsen ser vi også gledelig at tilretteleggingen som blir gjort for gjester er bra for innbyggerne. Det hadde vært vanskelig for Engerdal og hatt så mye infrastruktur og servicetilbud om ikke reiselivet hadde eksistert.

Uten turister og hytteeiere hadde mye av det Engerdal tilbud falt bort fordi lokalbefolkningen ikke er stor nok til å bære et så omfattende og bredt tilbud og god infrastruktur som vi har i dag. Engerdals reiseliv er dermed en viktig faktor for å gjøre Engerdal til et attraktivt sted å bo og flytte til.

Dette bekreftes i den nylig gjennomførte innbyggerundersøkelse hvor Engerdølene kom med sine meninger. Hele 94% av innbyggerne benytter seg av noe av det reiselivet tilbyr.

Tilbudene innbyggerne benyttet seg mest av er:

Benyttet kafeer/restaurant 85%

Lokalmat 78 %

Festivaler/arrangement 73%

Fiske 71%

Snøscooter 59%

Gutulia nasjonalpark 43%

Femundsmarka nasjpark 39%

Stolpejakten 32%

Tur med MS Fæmund ll 32%

Vi lover å ta på alvor det som dere ikke er så fornøyd med. Her kan nevnes motorisert fricamping, slitasje og forsøpling i Femundsmarka nasjonalpark. Dette tas videre i reiselivsstrategi og handlingsplan 2024-2026.

Tusen takk for hjelpen alle Engerdøler.

Ta gjerne turen innom Turistkontoret i Engerdal sentrum for en trivelig prat, gode turtips og mer informasjon om Femund Engerdal.
Skip to content