Snøscooter

Norges råeste snøskuteropplevelser

I Femund Engerdal er skuter kultur, friluftsliv og inkludering. Alle kan komme seg ut i villmarka og opp på toppene med skuter. Det har vært en lang kamp å få på plass 180 km snøskuterløyper. Derfor er løypene skuterklubbens store stolthet. Her overlates ingenting til tilfeldighetene, ildsjelene legger ned stor innsats for at alt skal være i perfekt stand. Løypene går i høyfjellet med fantastisk utsikt, over store vidder, på isdekte vann og sjøer, i lun fjellskog og i bratte, utfordrende lier. I skuterløypene er alle velkomne til å nyte friheten, også de som foretrekker å gå på ski, kjøre hundslede eller bare rusle en tur. 

Topp 5 skuterturer:

1. Drevsjø – Kvitvola – Engerdal t/r

Start turen ved Østlandet motorservice på Drevsjø og følg skiltene mot Engerdal. Før oppstigningen til Kvitvola (2*) passerer dere en flott, romslig gapahuk som er ypperlig for en rast før oppstigningen gjennom det fascinerende viddelandskapet mot toppen av Kvitvola. Pass på å skru av motoren, ta en pause og nyt den flotte utsikten på toppen. Bakkene ned til Engerdal sentrum (3) byr på spennende kjøring og morsomme svinger. Fyll opp bensin, dagligvarer og topp opplevelsen med en mat i kafeen på Femundmat – garantert godt, lokalt og mengder med ny energi før returen. Ønsker du å forlenge turen, ta en svipptur nedom Snerta (2a)

*Se merking i løypekartet lenger ned på siden.

 

2. Heggeriset – Kvitvola – Engerdal t/r

Denne turen passer best for de litt mer erfarne skuterkjørerne, og tar om lag 1,5 time. I Heggeriset (2) kan du kjøpe mat, drikke og alt annet som finnes på Heggeriset handel før du starter turen. Oppkjøring og nedkjøringen fra Heggeriset til Kvitvola byr på mer utfordringer. Når du nærmer deg toppen kommer du til den trivelige Gnollsetra. Fortsett turen over Storhøa mot Kvitvola. På veien opp mot Kvitvola er det en lun, fin og populær møteplass for skuterfolk, i påsken er dette skuterfolkets katedral med utendørs gudstjeneste. Følg skilting videre mot Engerdal sentrum (3), og ta en velfortjent pause og matbit på Femundmat.  

3. Gløtberget – Sømådalen – Elgå

Du starter ved Gløtberget gård og hytteutleie og kjører mot Sømådalen. Er du interessert i å teste fiskelykken er det flotte fiskemuligheter markert 13b på kartet nedenfor. Gå ikke glipp av den flotte utsikten – Kletten ved Jopålsakletten (13). Dersom det er mye vind kan det være krevende forhold over Femunden. I Elgå er det mulighet for å proviantere og kjøpe en kopp kaffe og noe å bite i hos Peder Røstens eftf. i Elgåa. Dette er en lang tur, med om lag 2 timer effektiv kjøring en vei. Ønsker du overnatting ligger både Gløtberget gård og hytteutleie, Rønningen camp & hytter, Sømådalen camping, Båtstø camping og Femund nasjonalparkhotell langs denne løypa. 

4. Rundløypa

Denne turen har mange startpunkter – Østlandet motorservice, Gløtvold handel eller Hogstad hytteutleie på Drevsjø, FemundtunetGløtberget gård og hytteutleieGalten Gård og Sølenstua camp og hytter. Dette er en flott løype for deg som prøver skuter for første gang og dersom det er mye vær og vind på toppene. Gå ikke glipp av den fine utsikten over Galtåsen.

5. Isfiskeløyper

Femund Engerdal er et fiskeeldorado, vinter og sommer. Det er mange lokale som bruker skuter for å komme til gode fiskevann. Det er uendelig mange fiskevann å velge mellom, men isfiskeløypa i Sømodalen – Sømokvolvet (13b) byr på mange fine fiskemuligheter. Det samme gjør isfiskeløypa til Krokåtsjøen (12). Dersom du leier skuter må denne fraktes til Båtvika (12d), det er ikke sammenhengede skuterløyper mellom Drevsjø og Båtvika, så har du ikke mulighet for å frakte skuteren bør du heller kjøre langs løypene til Sømokolvet. Stikk innom en av lokalbutikkene for å kjøpe isfiskeutstyr og egnede kroker. 

Pakket og klart - Skutertur med gourmetopplevelser

Legg den neste bedriftsturen eller venneturen til Femund Engerdal på et eventyr med snøskuter og gourmetmat med lokale ingredienser. Dere vil bo godt på tradisjonsrike Galten Gård, opplev villmarka, viddelandskapet på Kvitvola og få prøve fiskelykken på isen med lokalkjente og skuterkyndige guider fra SMScooterutleie. Det blir garantert fantastiske og eksotiske opplevelser både utendørs og ved matbordet. Dere vil få en smak av den prisbelønte sikkaviraren fra Femundmat, som vant gull i det norske måltid i kategorien foredlet sjømat,og andre lokale godsaker.

Ta kontakt med Destinasjon Femund Engerdal for mer informasjon, tilpasninger eller helt andre spørsmål.

Vær oppmerksom på skuterturene kan bli endret på kort varsel pga vær og vind. 

Program

Dag 1 Ankomst Galten Gård
Dere ankommer tradisjonsrike Galten Gård, her blir dere tatt imot av Gjertrud Eggen og Per Roar Aarnes. De er 5. generasjon drivere på gården. Her blir dere innlosjert på 2 flotte hytter med hvert deres rom og felles stue, bad og kjøkken. Galten Gård er viden kjent for god mat. På dagens meny står 2-retters med kortreist mat og hjemmelagede spesialiteter. Her er det selvsagt mulig å kjøpe all slags drikkevarer og vinpakker. Ta deg tid til å nyte den flotte utsikten mot de tre mektige toppene på Sølenfjellet, det er et vakkert skue fra Galten Gård.
Dag 2 Villmarkseventyr over Kvitvola
Alle kan komme seg til toppen av fjellet med skuter. Med lokalkjent og skutervant guide blir dette en trygg og spennende opplevelse. Dagen er full av høydepunkter. Det fantastiske viddelandskapet over Kvitvola, lunsj på Femundmat, et varmt bad i vedfyrt stamp under den klare stjernehimmelen. Det hele toppes med nydelig 2-retters middag, varme fra peisen og muligheter for å nyte god drikke fra baren.
Dag 3 Isfiske og villmarksliv
Dagen starter med hjemmelaget frokost på Galten Gård. Her smører vi matpakker, fyller opp termosene og gjør oss klar for en tur til noen av de beste isfiskevannene i området. Her skal vi prøve fiskelykken, er vi heldige får vi både ørret og abbor. Alle skuterturene må legges opp etter værforholdene. Det kan bli endringer, men uansett kommer det til å bli en flott skuter- og naturopplevelse. Dagen avsluttes med en deilig 3-retters middag.
Dag 4 Frokost og utsjekk

Løypekart

Sjekk løyestatus og last ned gpx-fil hos Engerdal Snøscooterforening. Spør alltid kjentfolk om vær- og føreforhold. Det kan være store lokale variasjoner. Hold deg unna fjellet i dårlig vær, da er rundløypa ypperlig, den går stort sett i lunt skogsterreng. 

Skuter på egen hånd

I Engerdal har skuter vært en populær måte å nyte naturen og friheten på helt siden 60-tallet. Engerdal Snøskuterklubb har jobbet i mange år med å for å få på plass snøskuterløyper i kommunen. Gleden var stor da løypene endelig kunne åpnes i 2018. For å kjøre i løypene må du kjøpe løypekort og sørge for å ha gyldig oblat. 

Leie av skuter

Du kan leie skuter hos SM.Scooterutleie og kjøre på egen hånd eller leie med guide hele eller deler av turen. Ved utleie får du alltid introduksjon og sikkerhetsopplæring før du drar ut i løypenettet. Skutrene leveres ut om morgenen mellom kl. 09-10 og leveres inn om ettermiddagen mellom kl. 17.00 og 18.00. Dersom du ønsker å plukke opp skuter på et annet sted enn Drevsjø kan dette avtales mot et kjøretillegg. 

Husk at det er krevende å kjøre skuter, både fysisk og mentalt, så snu i tide. 

Prisliste SM.Skuterutleie 2022

Skuterne leveres ut med full bensintank og skal innleveres med full tank. Du kan tanke på Drevsjø. Alle priser er inkl. norsk/svensk ledkort, fri km og olje. Utleier forbeholder seg retten til å vurdere vær- og føreforhold før uleie.

For å leie skuter må du ha ordinært førerkort klasse B fra før 1. juli 2006 eller scooterbevis/førerkort på skuter. Dette må fremlegges ved leie av skuter. OBS!! Det er 20 års grense på leie av 800-kubikk skutere.

Telefon: 484 80 583

Løyekort, oblater og retningsliner

Det er obligatorisk å kjøpe løypekort når du skal bruke skuterløypene. Kortet kjøper du på nett, og oblatet som beviser at du har betalt, får du utlevert hos våre forhandlere. Sørg for at du har med kvittering på kjøpt løypekort når du skal hente ut oblatet.

Oblatet kan hentes ut på følgende steder:  

Engerdal senstrum: Coop Prix, Destinasjon Femund Engerdal og Femund Mat (Engerdal Torv),

Drevsjø: Østlandet Motorservice, Fredheim Transport/ Shell 

Gløtberget hytteutleie

Sølenstua Camp og Hytter 

Nærbutikken Elgå 

Sømådal Landhandel

Sikkerhet og bekledning

Hjelm er påbudt når du kjører skuter. Du kan bruke alpinhjelm eller motorsykkelhjem. Husk at skuterkjøring i krever varme klær. Det er særlig viktig med varme hansker, sko og vann- og vindtett ytterlag. 

 

Les informasjonsbrosjyren fra Statens Vegvesen om sikkerhet, bekledning og andre gode råd og tips for å en vellykket snøskutertur. 

 

Velkommen til Femund Engerdal og riktig god tur!

Stikk gjerne innom turistikontoret i Engerdal sentrum for en skuterprat og mer informasjon.
X