Toppturer

Topptur i ekte villmark

Femund Engerdal er kjent for vide vidder, fantastisk villmark og flotte langsrennsturer. Fjellene i Sømådalen har mange lettgåtte toppturer, med flotte nedkjøringer spesielt godt egnet for deg som er fersk på topptur og frikjøring. Det snøsikkert og snøen ligger lenge. Her finner du løs puddersnø og mange flotte vårskiturer. 

Toppturtips fra Jonas

Jonas Johnsgård er oppvokst på Johnsgård i Sømådalen, en tradisjonsrik reiselivsbedrift. Fra tidlig alder har Jonas brukt mye tid på å utforske Sømådalen og nærområdene, både til fots, på ski, truger, kano. Han kjenner nesten hver stein, alle topper og vet hvilke turer og ruter som egner seg i ulike vær- og føreforhold. Jonas er friluftsmann på sin hals og brenner for at alle skal komme seg ut i naturen og for at flere skal få muligheten til å føle seg trygg og komfortabel utenfor oppgåtte spor. 

Han har vært aktiv i Røde Kors Hjelpekors helt siden han var 15 år, og er utdannet guide og ski-, klatre- og padleinstruktur på College of the Rockies i Canada. Kunnskapen holder han ved like på daglige turer og ekspedisjoner og som guide og instruktør på Johnsgård. På toppen er det trivelig å være på tur med Jonas. Det fortelles at folk kommer tilbake for å delta på samme kurs flere ganger, bare fordi de har hatt det så kjekt på tur. 

På Johnsgård kjører Jonas toppturkurs og i samarbeid med Galten Gård har han satt sammen en toppturpakke. Pakken passer for alle som vil oppleve villmarka sammen og lære mer om teknikk, sikkerhet og kjenne på den vidunderlige følelsen av frihet og fellesskap i villmarka.

Topp 3 med randonee:

1. Gloføkkampen 1325

Du hører det på navnet at dette er en vakker naturopplevelse hvis været spiller på laget, fjellet det fyker glør fra. Når sola skinner på snødrevet på toppen, er det som om hele fjellet gløder. Turen er ypperlig også for nybegynnere. Når du kommer opp på toppen har du fantastisk utsikt over Langsjøen, Femunden, Femundsmarka, Rondane i vest og Sverige i øst. Start turen fra Jonsgård Turistsenter. Der kan du også delta på toppturkurs og leie randoneutstyr. 

2. Sålekinna 1591

Sålekinna er en rå tur om vinteren, med 800 meter skikjøring fra toppen og ned til parkeringen. På vei opp ser du Sålekinnatoppen hele veien og her kan du velge nedkjøring etter evne og ønsker, enkel cruising eller bratt rennekjøring. På klare dager er det en rå panoramautsikt over hele villmarka, Femunden, Istern og Langsjøen, samt inn over Rondane i vest. Turen opp er lettgått og fin. 

3. Elgpiggen 1604

Elgpiggen er en sukkertopp som kan ses på lang avstand, kjegleformen på fjellet gjør at du kan kjøre ned på alle sider. 900 flotte høydemeter med crusing eller brattere for dem som ønsker det. Det er langt til andre topper fra Elgpiggen, så her er det fritt og fint fra bunn til topp.  

4. Gloføken – 4 topper 

Er du klar for en litt lengre tur, er toppen rundt Gloføken ypperlig. Her kan du få med deg fire topper og tre kommuner. Toppene ligger på rekke og rad og markerer kommunegrensene mellom Engerdal, Os og Rendal. Det er flott nedkjøring mellom toppene og en strålende tur som er omlag 15 km og tar 6-8 timer. Start dagen med soloppgang på Gloføkkampen, plukk med deg to topper til frem mot toppen på selveste Gloføken før nedkjøring mot Jonsgård Turistsenter. Vil du ha mer ut av turen? Ta kontakt med Jonas Johnsgård på Jonsgård Turistsenter, han tilbyr guiding og toppturkurs. 

5. Elgåhogna 1460

I oversikt over toppturer må Elgåhogna, Engerdals høyeste fjell, med. Det er en populær topptur om sommeren. Turen er også flott på ski. Ta inn på Femund nasjonalparkhotell eller Båtstø camping og start turen 5 km fra hotellet. Så er det bare å følge skiltingne og de røde markeringene mot toppen. Turen er middels vanskelig og litt bratt på slutten, men du kan glede deg til en storslått utsikt og herlig nedkjøring fra toppen.

Turen tar: 3-4 timer og er ca. 700 høydemeter. 

Toppturkurs med komfort gourmetopplevelse

Er du på jakt etter en morsom opplevelse sammen med gode venner, der dere kan lære noe nytt og ha det moro sammen? Er du nysgjerrig på randonee, har lyst til å teste ut topptur utenfor oppgåtte spor, men føler deg ikke helt komfortabel med å legge ut på egenhånd? Da er toppturkurs og topptur med kjentmann og guide kanskje tingen for deg og dine venner. Sømådalen i Engerdal er et perfekt sted for å starte med topptur på en trygg og sikker måte. Fantastisk mat og vertskap får du også på Johnsgård Turistsenter og Galten Gård.   

Ta kontakt med Destinasjon Femund Engerdal for mer informasjon, tilpasninger eller helt andre spørsmål.

Program

Dag 1 Ankomst Galten Gård
Dere ankommer tradisjonsrike Galten Gård, her blir dere tatt imot av Gjertrud Eggen og Per Roar Aarnes. De er 5. generasjon drivere på gården. Dere blir innlosjert på en flott hytte med hvert deres rom og felles stue, bad og kjøkken. Galten Gård er viden kjent for god mat. På dagens meny står 2-retters meny med kortreist mat og hjemmelagede spesialiteter. Her er det selvsagt mulig å kjøpe all slags drikkevarer og vinpakker. Ta deg tid til å nyte den flotte utsikten mot de tre mektige toppene på Sølenfjellet, det er et vakkert skue fra Galten Gård.
Dag 2 Toppturkurs med Jonas
Dagen starter med hjemmelagd frokost og smøring av niste på Galten Gård, før avreise Sømodalen. På Johnsgård Turistsenter blir det tilpasning av utstyr og gjennomgang av essensielt toppturutstyr, pakking av sekk og plan for dagen. Før vi starter på dagens tur øver vi på gode teknikker for å ta på og av feller og kameratsjekk. Underveis på turen er vi innom veivalg og navigasjon og selvsagt teknikk. Vi avslutter tur med en nydelig nedkjøring, der vi får testet ut om teknikken og utstyret fungerer. Så går turen tilbake til Galten Gård der venter en ny 2-retters middag og et varmt bad i vedfyrt stamp under den klare stjernehimmelen.
Dag 3 Topptur til Gloføken
Dagen starter på samme måte som dagen før, med en god frokost, smøring av matpakker, fylling av termoser. Også i dag starter vi med en leksjon inne etter frokost. Dagens leksjon fokuserer på enkel førstehjelp og førstehjelpspakke. I tillegg til topptur til Gloføken er dagens tema å øve på det vi lærte i går, i tillegg til å lære om førstehjelp på tur i vinterfjellet. Etter nok en nydelig nedkjøring, avslutter vi kurset på Johnsgård med badstu og isbading. Vi tar farvel med Jonas og Johnsgård og drar tilbake til Galten Gård for en herlig og velfortjent 3-retters avslutningsmiddag. Valg av turmål må alltid ta hensyn til værforholdene. Obs! Det kan hende at vi må velge et annet turmål enn Gloføken.
Dag 4 Frokost og avreise
Deilig frokost og avreise

Husk fjellvettreglene:

  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går
  2. Tilpass turen etter evne og forhold
  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel
  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer
  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre
  6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is
  7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er
  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu
  9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig
 
Stikk gjerne innom turistkontoret i Engerdal sentrum for gode turtips og en trivelig prat.
X